Certifikát „Chráněné zeměpisné označení“, který vydává Evropská unie, náleží od roku 2007 kaprům chovaným na Třeboňsku. Označení Třeboňský kapr je určeno pro produkty, jejichž kvalita se váže k místu původu chráněného potravinářského produktu. Držitelem značky, který zároveň nese pomyslná štafetový kolík tradiční kvality, je akciová společnost Rybářství Třeboň.

Třeboňský kapr víc než stoletý

  • V oblasti Třeboňské pánve se začaly zakládat rybníky za vlády Jana Lucemburského a následně i Karla IV.).
  • Uvádí se, že chov kaprů v rybnících v okolí Třeboně má historii sahající do čtrnáctého století.
  • Označení „třeboňský kapr“ pro rybu se specifickými vlastností se používá od konce devatenáctého století.

Třeboňský kapr, výsledek cíleného úsilí

Úsilím Josefa Šusty (ředitel třeboňského panství Schwarzenbergů, 1835 Jankov –  1914 Praha), bylo vyšlechtěno velmi kvalitní plemeno kapra lysce, které bylo označováno jako kapr třeboňský. (Do roku 1882 se na Třeboňsku choval pouze kapr šupinatý.)

Josef Šusta, zakladatel českého moderního rybníkářství, zavedl hnojení, vápnění, přikrmování, letnění a zimování rybníků. Výrazně zvýšil produkci a z důvodu poptávky zavedl chov třeboňského kapra lysce.

Kapr chráněný evropskými značkami

Od roku 1967 bylo označení Třeboňský kapr mezinárodně chráněno na základě Lisabonské dohody. V roce 2007 byl na základě rozhodnutí evropské komise Třeboňský kapr zapsán na seznam produktů s chráněným zeměpisným označením.

Chráněné zeměpisné označení Evropské unie je určeno pro produkty, jejichž kvalita se váže k místu původu chráněného potravinářského produktu.

Podzimní výlovy patří k regionu

Podzimní výlovy rybníků patří dotvářejí kolorit Třeboňska. Vlajkovou lodí třeboňských podzimních výlovů, na nějž se soustředí největší zájem především laické veřejnosti, je výlov rybníka Rožmberku.

Desítky tisíc návštěvníků přijíždějí ve třech dnech k největšímu českému rybníku s dvěma záměry cílem:

  1. vidět výlov
  2. a „něco od ryby“ ochutnat.
ČTĚTE:  Kapří hranolky, novodobý gastronomický symbol Třeboňska

Výlov Rožmberku: Rybářský svátek

Výlov Rožmberka je úžasnou a perfektně logisticky zajištěnou společenskou akcí. V hlavní roli vystupuje samozřejmě Třeboňský kapr. V sítích rybářů, na pánvích kuchařů a na talířcích návštěvníků

V roce 2018 například přijelo na výlov Rožmberka na pětapadesát tisíc návštěvníků.  „Slovilo se plánovaných 150 tun ryb,“ uvedl  Deník. Kolik metrických centů ryb všeho druhu návštěvníci snědli nebo si odvezli domů, to už vyčísleno nebylo.

  • Nejžádanější, a proto v každém druhém stánku nabízenou rybí specialitou, byly/jsou kapří hranolky, třeboňská pochoutka s ochrannou známkou.

Zdroj: S využitím informací trebon.rybarstvi.cz

Foto: (recptar)

Sdílet a like it:
http://zkraju.cz/wp-content/uploads/rozmberk_vylov3-800x450.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/rozmberk_vylov3-150x150.jpgMaková panenkaREGIONÁLNÍ VÝROBKYLisabonská dohoda třeboňský kapr,rybník rožmberk největší rybník,rybník rožmberk třeboň,rybník rožmberk třeboňsko,rybník rožmberk výlov,třeboň,Třeboňský kapr Chráněné zeměpisné označení,Třeboňský kapr historie,Třeboňský kapr tradice,Třeboňský kapr TřeboňskoCertifikát „Chráněné zeměpisné označení“, který vydává Evropská unie, náleží od roku 2007 kaprům chovaným na Třeboňsku. Označení Třeboňský kapr je určeno pro produkty, jejichž kvalita se váže k místu původu chráněného potravinářského produktu. Držitelem značky, který zároveň nese pomyslná štafetový kolík tradiční kvality, je akciová společnost Rybářství Třeboň. Třeboňský kapr...Gastroturistický portál. To nejlepší z regionů naší země