Kladské pomezí: Švestková omáčka s noky k uzenému masu
Švestková omáčka sice není nejtypičtější jídlo pro severovýchodní část východních Čech, ale v tomto regionu se připravuje. Přijměte, prosím, pozvání na gastronomickou procházku kladským pomezím s jeho specialitami či zvláštnostmi.…
Kořeny české zmrzliny z Opočna sahají k „pradávnému“ Mixaru
Mlékárna v Opočně, tedy závod na zpracování mléka, byla postavena v polovině třicátých let dvacátého století. Musela projít složitými cestami, než se jejím atributem stala sušená směs na výrobu zmrzliny. Zmrzliny…
Originální lomnické suchary dělají jen v Lomnici. Nápodobu můžeme upéct doma
Není u nás mnoho potravin, které by nesly pečeť "chráněné zeměpisné označení" a známku "tradiční zaručené speciality". Lomnické suchary mají oba certifikáty. Aby mohly být suchary označené za “lomnické”, musejí být…
Krkonošské kyselo: Recept na výtečné kyselo z Havlovic a další užitečné tipy
Kyselo, recept na polévku z chlebového kvásku. • Jak chutná krkonošské kyselo? • Kde koupit chlebový kvásek? • Vracíte se z výletu ze severu východních Čech? Nezapomeňte si koupit kvásek…