Co vaří na Hané? Hodolanskou omáčku
Ve spojitosti s Olomoucí si v oblasti gastronomie každý automaticky vybaví olomoucké tvarůžky. O této hanácké ikoně už byla několikrát řeč (olomoucké tvarůžky recepty na blogu Makové panenky). Tak proč nedat prostor…
Jedlé kaštany, virtuální pozvánka na kaštanové hody
Jedlé kaštany. Když se řekne "jedlé kaštany", tak nějak se "sluší", abychom svému okolí ihned oznámili, jak moc máme rádi pečené kaštany. Jenže kaštany není třeba pouze péct. Jedlé kaštany,…
Domácí ořechový likér s prostějovským základem
Domácí výroba sladkých likérů měla vždy postavení určité "nadstavby." Neměla ambice konkurovat profesionálním (ani neprofesionálním) palírnám. Domácí likéry popisuje už Magdalena D. Rettigová, která však jistě nebyla první, kdo se…
Kladské pomezí: Švestková omáčka s noky k uzenému masu
Švestková omáčka sice není nejtypičtější jídlo pro severovýchodní část východních Čech, ale v tomto regionu se připravuje. Přijměte, prosím, pozvání na gastronomickou procházku kladským pomezím s jeho specialitami či zvláštnostmi.…
Škračky valašské, škračky frenštátské. Jak chutná valašsko, jak šmakuje moravsko-slezsko?
Škračky. Jednoduchý, a přitom velmi populární pokrm s několika otazníky. Co znamená slovo „škračka“? Z čeho a jak se pokrm připravuje? Jak takové škračky chutnají? Váže se ke škračkám přídomek „frenštátské“, anebo…
Jak chutná velikonoční šoldra? To vědí nejlépe na Těšínsku
Šoldra, někdy zvaná také šondra, plecovník nebo pecynek, je typem pečiva, které se o Velikonocích připravuje na Těšínsku. Jedná se o uzené maso nebo klobásy zapečené v bochníku / vece kynutého…
Novohradský vepřový plátek. Z někdejšího zlatého fondu československých „hotovek“
Nové Hrady | Novohradský vepřový plátek. Pod tímto názvem figuroval pokrm připravovaný v někdejším Československu v provozovnách veřejného stravování. Závazné normy už víc než čtvrt století neplatí. Novohradský plátek žije…
Specialita Lednicko-valtického areálu: Plesné tašky jako příloha k „fazulačce“ s nudlemi
Hlohovec | Výlet nebo dovolená se stanou „úplnými“, když při nich ochutnáme nějakou ryze lokální specialitu. Návštěvu Lednicko-valtického areálu tak může korunovat ochutnávka plesných tašek, bramborové speciality, o níž se…
Kořeny české zmrzliny z Opočna sahají k „pradávnému“ Mixaru
Mlékárna v Opočně, tedy závod na zpracování mléka, byla postavena v polovině třicátých let dvacátého století. Musela projít složitými cestami, než se jejím atributem stala sušená směs na výrobu zmrzliny. Zmrzliny…
Kulajda: Typická česká polévka, která nemá recept, ale má pravidla
Kulajda, polévka z lesních hub a brambor, má na jihu naší země stejné postavení, jako má v severním příhraničním pásmu kyselo. A stejně jako kyselo může být kulajda polévkou i…