Škračky valašské, škračky frenštátské. Jak chutná valašsko, jak šmakuje moravsko-slezsko?
Škračky. Jednoduchý, a přitom velmi populární pokrm s několika otazníky. Co znamená slovo „škračka“? Z čeho a jak se pokrm připravuje? Jak takové škračky chutnají? Váže se ke škračkám přídomek „frenštátské“, anebo…
Jak chutná velikonoční šoldra? To vědí nejlépe na Těšínsku
Šoldra, někdy zvaná také šondra, plecovník nebo pecynek, je typem pečiva, které se o Velikonocích připravuje na Těšínsku. Jedná se o uzené maso nebo klobásy zapečené v bochníku / vece kynutého…
Co se jí na Hlučínsku? Hlučínské koláče
Hlučínské koláče jsou pečivo typické pro celé Prajzsko. Tak jako Prajzsko platilo za bohatý region, tak i hlučínské koláče nejsou nijak střídmé. Hlučínské koláče se dříve pekly především doma, a…