Jedlé kaštany. Když se řekne „jedlé kaštany“, tak nějak se „sluší“, abychom svému okolí ihned oznámili, jak moc máme rádi pečené kaštany. Jenže kaštany není třeba pouze péct. Jedlé kaštany, ten kulinářský symbol adventu a konce roku, mají uplatnění v kuchyních celého světa. A to ve sladkých i slaných jídlech. „Račte ke stolu, a berte si.“

Jedlé kaštany nejen z Nasavrk

Jedlé kaštany, které se v pozdním podzimu objevují v českých obchodech, obvykle nejsou z naší „národní sklizně“. Ačkoliv i u nás se jedlé kaštany (plody kaštanovníku setého) pěstují.

Kaštanovníky ponejvíc najdeme v nějakých arboretech či v parcích. Namátkou třeba v zámeckém parku na Hluboké. Ale i jinde. Je-li možno nějaké místo lokalizovat naprosto přesně, tak to je 49,846634 15,802656, což jsou GPS souřadnice Kaštanky v Nasavrkách.

Do Nasavrk si můžeme udělal hodnotný a všestranně prospěšný turistický výlet. Ale pro někoho bude možná snazší kaštany si koupit v marketu a pochutnat si na nich v klidu domova.

A nemusejí to být jen pečené kaštany, jak je známe z filmů a literatury (protože pouliční stánky s pečenými kaštany už dávno vytlačily stánky s burgery, palačinkami a kebabem) ;=´((

Kaštanové nádivky do krocanů a krůt

U nás to (historicky) tolik neplatí. Ale v zemích, kde je pečený krocan považován za vrcholně sváteční jídlo, bývá zvykem plnit ho kaštanovou nádivkou. Ta „kaštanová“ nádivka může mít jakýkoliv základ. Jen se do ní přidávají jedlé kaštany.

  1. Může to být nádivka žemlová, a pak je bezmasá,
  2. anebo nádivka připravená z mletého masa, jater a rýže – a pak je masitá.
  3. Do všech nádivek se přidává víc nebo méně vajec.
  4. A jedlé kaštany.

Ta vejce hlavně proto, aby se nádivka rozpínala, vyplnila celou dutinu drůbeže a zajistila tak, že při pečení (které je v případě krocana dlouhé) maso nebude vysychat. Pře servírování krocana je zvykem, podat v jedné porci různé druhy krocaního masa (říká se, že krocan jich má na těle devět), ale také řez nádivky. Kousky kaštanů v nádivce jsou pro konzumenta příjemným „bonusem“.
Na obrázku sváteční večeře: krocaní prsa, kaštanová nádivka, yorkshirský pudink, dýňová kaše.

Nadívat krocana kaštany není nějaká převzatá „americká manýra“. Kaštanovou „nadívku“ do „ťopana“ doporučovala už M. T. Rettigová.

Ťopan s nadívkou (Krocan s nádivkou)

Když je ťopan čistě obran (rozuměj oškubán, pozn. aut.) a má se kuchati, musí se dát zvláštní pozor na vole, aby se neprotrhlo; pak se dělá nadívka. Totiž: utře se kus čerstvého másla, vrazí se do něj několik vajec, přidá se strouhaná houska, několik lžiček sladké smetany, něco krájených nebo tlučených mandlí, trochu květu, a cukru tolik, aby nadívka byla sice dost, avšak ne příliš sladká; načež se vole nadívkou naděje, a ťopan se nechá poznenáhlá péct, přičemž se však jako ostatní pečeně musí máslem mastit. Jsou-li ale k dostání kaštany, tedy jest lepší, když se nechají kaštany trochu upražit, aby se s nich kůra mohla lehce sloupnout, pak se vole vymaže novým máslem a místo nadívky naplní se těmi kaštany. Když je ťopan upečen, tedy se vole nejdříve rozkrájí as těmi kaštany hostům podává. (MDR, jazykově neupraveno)

Jiný starodávný způsob přípravy kaštanové nádivky pochází od Hany Dumkové ( 1847 Praha– 1920) . Jedná se evidentně o inspiraci receptem Rettigové, ačkoliv způsob využití kaštanů je jiný, nápaditější.

ČTĚTE:  Nasavrky, město s kaštanovníkem ve znaku (a s keltským oppidem za humny)

Kaštanová nádivka – recept

Nádivka tato upravuje se nejvíce do krůty neb krocana. K účelu tomu vezme se asi kilogram kaštanů oloupaných a uvařených; kaštany se osolí a do volete i žaludku krocana se nadijí.
Když krocan upečen, vyberou se kaštany ven, cukr v másle se do žlutá upraží, zapraží se moukou, zalije polévkou; ve všem tom udusí se kaštany, až veškerá tekutina se vytratí, načež kaštany k okrášlení krocana se užijí.
Zdroj: kaštanová nádivka

Trochu prozaický způsob přípravy kaštanové nádivky je k nalezení v rodinné kuchařce Vaříme chutně, zdravě hospodárně (poprvé vyšla v roce 1952, a vychází doposud). Joza Břízová v ní popisuje vytvořit klasickou žemlovou nádivku (pečivo, vejce, muškátový květ, etc…) a do hmoty přidat kousky kaštanů.

Tento způsob je v současné době asi nejakceptovatelnější. Podobně se postupuje i v případě nádivek masových. Také zahraniční kaštanové nádivky předepisují stejný postup.

Sladkosti z jedlých kaštanů

Vařené nebo pečené, ale vyloupané kaštany jsou vděčným základem cukrářských hmot a výrobků. A není to jen kaštanové pyré, které se z kaštanů zhotovuje.

Kaštany v čokoládě

Kaštanové kaštany

  • 250 g kaštany, 120 g máslo, 120 g dětských piškotů,1 vejce, 100 g kokos, 80 g cukr, šťáva z poloviny citronu, 1 vanilinový cukr, 0,5 dl (velký panák) rumu. Na polevu čokoláda, případně trochu čistého kokosového tuku.
    Příprava: Uvařené a očištěné kaštany jemně pomeleme nebo rozmixujeme. Totéž učiníme i s odváženými piškoty. Jestliže máme v nádobě mixeru dost volného místa, přidáme máslo, vejce, cukr, kokosovou moučku a kaštany a mixujeme dál. Když místo nemáme, nasypeme všechny ingredience do mísy a rukama vypracujeme kompaktní hmotu.
    Hmotu z mixeru (nebo z mísy) odložíme do lednice (nebo na balkon), aby zatuhla. Pak hmotu odebíráme a v dlani vytváříme kuličky. Nemusejí být striktně pravidelné, protože budou představovat kaštany. Znovu dáme dobře vychladit.
    V mezičase rozpustíme 150 g čokolády. Můžeme do ní přidat polévkovou lžíci kokosového oleje (má pevné skupenství). Čokoládu přelijeme do vyšší úzké nádoby.

Tác nebo prkénko vyložíme fólií (ta se v současnosti najde v každé domácnosti). Vychlazené kuličky napichujeme na špejli nebo na vidličku). Vrchlík ponecháme nenamočený (pokud možno), aby cukrovinka trochu připomínala kaštan (koňský, známější). Odkládáme na plochu s fólií. Pak všechny namočené teď už kaštany, necháme zatuhnout. Z fólie se čistě odloupnou.
Uložíme do plastové krabičky, víčko pro jistotu utěsníme a dáme do chladničky nebo na chladné suché místo.
Kaštanové kaštany spotřebujeme co nejdřív.

ČTĚTE:  Nasavrky, město s kaštanovníkem ve znaku (a s keltským oppidem za humny)

Kaštanové pyré

Kaštanové pyré je mezinárodní dezert s dlouhou tradicí, ale různým způsobem úpravy. V základu se jedná a vařené prolisované jedlé kaštany. Hmota je upravována mlékem, cukrem, vanilkou a alkoholem (v československých podmínkách lihovinou známou jako rum tuzemský). Podle některých receptů stačí upečené nebo uvařené kaštany dál povařit v cukerném sirupu a zastudena prolisoval. Pyré, protlak vzniklý různými postupy se velmi často servíruje tak, že

  • je zastudena protlačen lisem na brambory,
  • nudličky (provázky) se na talířku stočí do hromádky
  • a na hromádku se sáčkem ozdobně nastříká šlehaná smetana.

Protože takto upravená porce připomíná alpskou horu se zasněženým vrcholkem, začalo se kdysi dezertu říkat „Mont Blanc, montblank“. Tento název se vžil především v alpských zemích. Ale nejenom tam. Podívejme, co o kaštanovém pyré říkají slovníky.

Mont Blanc je podzimní a zimní oblíbený v mnoha pařížských cukrárnách, zejména v pařížské čajovně Angelina, kde je od svého otevření v roce 1903 specialitou. Dlouhou dobu považován za staromódní a těžký, stal se nově populárním v létě 2010 v lehčí podobě v módních obchodech jako Pierre Hermé.

Mont Blanc je populární ve Francii, Itálii, Hong Kongu, Šanghaji, Japonsku, Slovensku, Švýcarsku, Maďarsku a severozápadním Rumunsku.

V současné době není žádný problém získat nějaký „národní“ recept na kaštanové pyré. Internetový vyhledávač vyhledá a internetový překladač přeloží. Z českého překladu do češtiny si text musí každý upravit sám. ;=)) Jen je třeba zadat heslo v příslušném jazyce.

  • Kastanienpüree (německy), Chestnut puree (anglicky), Purea di castagne (italsky), Gesztenyepüré (maďarsky)…
    S tím si ovšem každý poradí sám, a po svém. ;=)

Kaštanové pyré na „československý“ způsob

Zachutnaly vám kaštany? Jak by ne, je to delikatesa. Jak uvařit kaštanovou polévku, jak zkombinovat jedlé kaštany a masovými pokrmy či s paštikou, jak připravit kaštanový pudink nebo kaštanový dort najdou zájemci i v článku Vaříme z jedlých kaštanů aneb „Horké kaštany za nás nikdo z hrnce nevytáhne“.

Zajímá vás historie a současnost nejvýš položeného kaštanového sadu v Evropě? Informace a tip na zajímavý a všestranný výlet jsou k nahlédnutí v článku Nasavrky, město s kaštanovníkem ve znaku (a s keltským oppidem za humny).

Sdílet a like it:
http://zkraju.cz/wp-content/uploads/kastany_mp11-1.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/kastany_mp11-1-150x150.jpgMaková panenkaHORÁCKOREGIONÁLNÍ RECEPTYchrudimsko,jedlé kaštany,jídla z kaštanů,kaštanky,kaštanová nádivka,kaštanová nádivka recept,kaštanové cukrovinky,kaštanové pyré,kaštany v čokoládě,keltové,keltské oppidum,momt blanc,montblank,nasavrky,nepečené cukroví,nepečené kaštany,pardubický krajJedlé kaštany. Když se řekne 'jedlé kaštany', tak nějak se 'sluší', abychom svému okolí ihned oznámili, jak moc máme rádi pečené kaštany. Jenže kaštany není třeba pouze péct. Jedlé kaštany, ten kulinářský symbol adventu a konce roku, mají uplatnění v kuchyních celého světa. A to ve sladkých i slaných...Gastroturistický portál. To nejlepší z regionů naší země