Atributem Třeboňska jsou ryby, především kapr. Turistům přijíždějícím na Třeboňsko jsou sice nabízeny takové „podivuhodnosti“ jako rybí hamburger nebo kapří biftek. Největší zájem v posledních letech je ovšem o tak zvané kapří hranolky. Kapří hranolky nelze označit jako jídlo klasické nebo tradiční. Ovšem k těmto přívlastkům rybí hranolky rychle kráčejí.  S nadsázkou už lze skoro říct: „Kdo neochutnal kapří hranolky, jako by na Třeboňsku ani nebyl.“

Když už se návštěvník Třeboňska proplétá mezi stánky s občerstvením při výlovu rybníka Rožmberku nebo se prochází uličkami starobylé Třeboně, přicházejí na něj „hříšné chuti“ na rybu. Ale měla by splňovat určitá návštěvnická kritéria:

  • Měla by být z Třeboňska (ideálně kapr)
  • Neměla by mít kosti
  • Neměla by být cítit rybinou a neměla by „chutnat rybníkem“
  • Měla by mít naopak ostřejší chuť
  • Přitom by však měla tak nějak podobat smaženému kapru, na kterého jsme zvyklí
  • Ale měla by se nechat jíst jen jako chuťovka bez přílohy, a třeba i venku („street food“)

A právě tyto požadavky splňují kapří hranolky, které se už nějakou tu dobu drží na nejvyšší příčce obliby třeboňských specialit.

Ne, ne. Kapr po mlynářsku, pečenáče či kapr na modro nejsou momentálně na výsluní popularity. Gastronomickým symbolem nejširší skupiny návštěvníků Třeboňska jsou v 21. století kapří hranolky.

Kde koupit kapří hranolky

Kapří hranolky jsou nabízeny na nejrůznějších místech a při nejrůznějších příležitostech. O tuto krmi atraktivní chuti je opravdu velký zájem.

Například při výlovech rybníků (které mají v současné době spíš podobu velkých „rybích gastro podniků“), jsou kapří hranolky nabízeny v každém druhém stánku.

Pro gurmány i gurmety

Mít svůj stánek s rybími specialitami (mezi nimiž jsou i rybí hranolky z různých druhů ryby), je na rybářských slavnostech nebo na výlovu největšího českého rybníku Rožmberku „otázkou cti“ nejednoho rybího specialisty nebo specializované rybí restaurace. Mimo open air festivaly se na kapří i jiné rybí hranolky chodí do třeboňských restaurací. Zejména do těch, kde jsou kapří hranolky „doma“, jednoznačně v rybích restauracích Šupina a Šupinka.

  • Jak mají provozovatelé jiných restaurací „ošéfována“ uživatelská práva, je jejich privátní věc. Ony totiž kapří hranolky nejsou jen tak ledajaké jídlo, ale pokrm s ochrannou známkou.

Lahůdka s ochrannou známkou

Třebaže se na Třeboňsku rybí hranolky připravují prokazatelně všude možně, produkt je od roku 2009 chráněn ochrannou známkou Úřadu průmyslového vlastnictví České republiky (ÚPV-ČR), zápis číslo 306594. Jméno držitele ochranné známky je běžně dohledatelné, ale není jím překvapivě Jaroslav Sapík, který je v souvislosti s rybími hranolky často spojován, nýbrž podnikatel Pavel Müller.

Receptura s ochrannou známkou

Recept na třeboňské kapří hranolky je zveřejněn ve formě instruktážního videa i na oficiálních webových stránkách akciové společnosti Rybářství Třeboň. Údajně se jedná o originální předpis.

ČTĚTE:  Třeboňský kapr: Ryba s rodokmenem a "evropským pasem"

 

Kapří hranolky

Filety z vykostěného kapra nakrájejte na delší tenké kousky, hranolky. Ty potom osolte, vetřete do nich lisovaný česnek, koření a sojovou omáčku a nechte je odležet.

Kousky kapra obalte v hladké mouce smíchané s trochou papriky a škrobovou moučkou a smažte je v rozpáleném oleji. Usmažené hranolky nechte chvilku okapat v sítu nebo na papírové utěrce a podávejte. Je vhodné doplnit je studenou omáčkou například kysanou smetanou s křenem a podobně.
Zdroj: trebonskykapr.cz

Kapří hranolky podle Kluků v akci

Kapří hranolky překročily hranici Jihočeského kraje a zařadily se do množiny specialit, které z televizní obrazovky učí vařit populární dvojice profesionálních kuchařů Slanina+Sajler. 

Kapří hranolky 1, Kluci v akci: Suroviny

  • 800 g filetů z kapra
  • sůl
  • hladká mouka
  • sladká mletá paprika
  • sezamové semínko
  • hrst tymiánu
  • olej na smažení

Filety kapra nakrájíme na tenké hranolky, osolíme a obalíme ve směsi hladké mouky s paprikou, sezamovým semínkem a tymiánem. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a po vyjmutí klademe hranolky na papírový ubrousek.

Kluci v akci, kapří hranolky 2: Suroviny

  • 600 g filetů z kapra
  • 20 g česneku
  • 4 vejce
  • sladká sojová omáčka
  • chilli omáčka
  • sůl, pepř
  • 200 g hladké mouky na obalování
  • sladká mletá paprika
  • 500 ml oleje na smažení

Kapra vykostíme a z filetů nakrájíme nudličky ve velikosti větších hranolků. Z vajec, drceného česneku, sojové omáčky, chilli, soli a pepře vymícháme těstíčko, do kterého rybu naložíme alespoň na dvě hodiny. Poté kapra vyjmeme a necháme okapat. Do mouky přidáme papriku a v této moučné směsi obalíme nudličky, které smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. 

Výlov Rožmberka: Sumčí hranolky ze stánku Jana Jakeše, několikanásobného mistra Evropy v úpravě menu z kapra. K tomu tradiční třeboňská várka.

Domácí kapří hranolky

Způsob úpravy rybího masa ve formě hranolků se rozběhla do českých domácností. Většina kuchařů, kteří svým blízkým doma kapří hranolky smaží, ani neví, že se jedná o produkt s ochrannou značkou a že třeboňské kapří hranolky mají nějakou svou speciální recepturu přípravy.

ČTĚTE:  Třeboň: Báječné místo k aktivní dovolené v jižních Čechách

Doma většinou kuchaři improvizují na základě svých vlastních zkušeností s úpravou rybího masa. Jeden takový způsob – kapří hranolky s pepřem a citronem, je k nalezení na stránkách makova-panenka.cz.

  • Tyto domácí hranolky jsou jiné, mají opravdu tvar hranolků, anebo tak zvaných rybích prstů. Na druhou stranu je tady jistota, že receptura nebyla od držitele známky „opsána“. Snad jen to označení – „kapří hranolek“.

Jazykové okénko: Hranolek, nikoliv hranolka

Jako nezastavitelný mor se českou řečí šíří výraz „hranolka“. Nejen mezi laickou veřejností, ale, bohužel, i mezi lidmi pracujícími v gastronomii.  „Příprava kapřích hranolek,“ čteme i na seriózních webových stránkách. Jenže spisovná čeština slovo „hranolka“nezná. Zná pouze „hranolek“.

No představte si, jak by se tvářil prodavač v potřebách pro kutily, kdybychom žádali „bukovou hranolku čtyři na šest.“ To platí i v gastronomii. Smažené hranolky (bramborové jako kapří) jsou zkrátka rodu mužského. A že se „s hranolkami“ píše v receptech  i na jídelních lístcích, to není argument.

Sdílet a like it:
Třeboňský kapr: Ryba s rodokmenem a „evropským pasem“ Certifikát „Chráněné zeměpisné označení“, který vydává Evropská unie, náleží od roku 2007 kaprům chovaným na Třeboňsku. Označení Třeboňský kapr je urč...
http://zkraju.cz/wp-content/uploads/rybi_jidla4-800x450.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/rybi_jidla4-150x150.jpgMaková panenkaPOVLTAVÍco jsou kapří hranolky,jak chutnají kapří hranolky,jak nakrájet kapra na kapří hranolky,jak udělat kapří hranolky,kapr na vánoce,kapr recepty,kapří hranolky,kapří hranolky kluci v akci,kapří hranolky ochranná známka,kapří hranolky originální recept,kapří hranolky po třeboňsku,kapří hranolky podle kluků v akci,kapří hranolky podle makové panenky,kapří hranolky recept,kapří hranolky třeboň,kdo vymyslel kapří hranolky,originální třeboňské kapří hranolky,recept kapří hranolky,recept na kapří hranolky,recepty kapří hranolky,rybí hranolky,s čím kapří hranolky,smažený kapr,třeboň,třeboňské kapří hranolkyAtributem Třeboňska jsou ryby, především kapr. Turistům přijíždějícím na Třeboňsko jsou sice nabízeny takové 'podivuhodnosti' jako rybí hamburger nebo kapří biftek. Největší zájem v posledních letech je ovšem o tak zvané kapří hranolky. Kapří hranolky nelze označit jako jídlo klasické nebo tradiční. Ovšem k těmto přívlastkům rybí hranolky rychle kráčejí.  S nadsázkou...Gastroturistický portál. To nejlepší z regionů naší země