VALAŠSKO

Škračky valašské, škračky frenštátské. Jak chutná valašsko, jak šmakuje moravsko-slezsko?

Škračky. Jednoduchý, a přitom velmi populární pokrm s několika otazníky. Co znamená slovo „škračka“? Z čeho a jak se pokrm připravuje?  Jak takové škračky chutnají? Váže se ke škračkám přídomek „frenštátské“, anebo…
OTEVŘÍT
POVLTAVÍ

Novohradský vepřový plátek. Z někdejšího zlatého fondu československých „hotovek“

Nové Hrady | Novohradský vepřový plátek. Pod tímto názvem figuroval pokrm připravovaný v někdejším Československu v provozovnách veřejného stravování. Závazné normy už víc než čtvrt století neplatí. Novohradský plátek žije…
OTEVŘÍT
REGIONÁLNÍ RECEPTY

Specialita Lednicko-valtického areálu: Plesné tašky jako příloha k „fazulačce“ s nudlemi

Hlohovec | Výlet nebo dovolená se stanou „úplnými“, když při nich ochutnáme nějakou ryze lokální specialitu. Návštěvu Lednicko-valtického areálu tak může korunovat ochutnávka plesných tašek, bramborové speciality, o níž se…
OTEVŘÍT
POŠUMAVÍ

Domažlické koláče: Voňavý sladký pozdrav z českého jihozápadu, z Chodska

Domažlické koláče, recept. • Co je pro domažlické koláče typické? • Tradiční chuť. • Poctivě zadělané a dobře vypracované těsto. • Štědré množství neošizeného "zdobení" na povrchu koláče. • Pravé domažlické koláče…
OTEVŘÍT
12