Bramborová moučka, recepty a tipy na využití v  domácnosti. Bramborový škrob, v kuchařské řeči zvaný bramborová moučka, byl měl figurovat na seznamu základních surovin v prakticky zásobené spíži. Bramborová moučka poslouží při úpravě masitých i zeleninových pokrmu, omáček, polévek, moučníků, dezertů. K bramborové moučce sáhneme i jako k ekologickému a osvědčenému přípravku na čistění skvrn nebo ji využijeme pro apretaci některých textilií. Výrobcem s víc než sto dvacetiletou tradicí je ronovský Amylon.

Dokážeme si, je-li přítomen škrob

Bramborová moučka není jiného, než čistý bramborový škrob.

Možná se v některých školách ještě dělá ten neškodný pokus, jak dokázat, jestli je v bramboře přítomen škrob (ne, neodstěhoval se do Humpolce), a jak snadno škrob z brambory získat.

  1. Na rozpůlenou bramboru se kápne jodová tinktura. Jestliže potřísněné místo na bramboře zmodrá až zfialoví, je škrob přítomen.
  2. Když se z rozstrouhané brambory vymačká tekutina (třeba když se dělají bramboráky nebo krkonošské sejkory) a tekutina se slije do sklenice, po malé chvíli je lze pozorovat na jejím dně usazenou vrstvu škrobu. Identifikaci lze učinit slitím tekutiny a kápnutím jodové tinktury.

To je ale jen taková hračka pro děti. Bramborový škrob má v domácnosti mnohem důležitější postavení, než aby se na něj jen kapal jod. Je to univerzální “vařivo”, jako jsou třeba obilné mouky.

Bramborová moučka se používá jako pojivo a zahušťovadlo. Neobsahuje lepek, ovšem to neznamená, že by se používala jen pro přípravu stravy pro celiaky. Bramborová moučka má využití i v tradiční kuchyni.

Využití bramborové moučky v kuchyni

Pečivo a cukroví

Bramborová moučka dodá těstům na křehkosti. Přidává se k mouce pšeničné při pečení moučníku z třených a piškotových těst, bublanin a podobně. (Recept na výtečnou tradiční bábovku například výrobce Amylonu uvádí na obalu bramborového škrobu). Těsto se ale může jen rozetřít na plech – pak s ním hospodyňka naloží jako s jiným třeným korpusem.

  • Dále existuje množství receptů na drobné čajové pečivo, kdy se k mouce pšeničné přidává bramborová moučka.

Výrobky z mletého masa

  • Bramborovou moučku přidáváme do výrobků z mletého masa, kde působí coby pojidlo bez žádné chuti. Nahradí strouhanku nebo pšeničnou mouku s lepkem.
  • V bramborové moučce se také obalují karbanátky před smažením – pro zpevnění povrchu, opět místo strouhanky.
  • Do kořeněné marinády se škrobem se nakládají kousky před konečnou rychlou úpravou – různé čínské a jiné asijské pokrmy.

Ovocné polévky a ovocné kysely

  • Bramborový škrob se používá na ovocné rozvary, tak zvané kysely. Ovoce se rozvaří ve vodě, dochutí cukrem nebo dalším kořením (skořice, hřebíček) a na závěr mírně zahustí ve vodě rozmíchaným škrobem.
ČTĚTE:  Bramborový škrob od víc než stoletého českého výrobce Amylon

Zahušťování omáček

  • Pro bramborovou moučku můžeme sáhnout, když chceme zahustit zeleninové pokrmy typu lečo, šťávy k masu upravenému na přírodní způsob nebo k zahuštění masových i zeleninových ragú. Omáčka pak má sklovitější vzhled, takže je třeba se předem se rozhodnout, zda to neubere na tradičním vzhledu pokrmu. Škrob je nutno nejdřív rozmíchat v malém množství studené vody.

Zahušťování polévek

  • Ve studené vodě rozmíchaný bramborový škrob je ideální pro mírné zahuštění polévek asijského typu. Právě ona již zmínění “sklovitost” jim dodá na typickém vzhledu, aniž by se škrob jakkoliv projevil na chuti.

Bramborové přílohy

  • Těstu na bramborové knedlíky, špalíky, plněné knedlíky s uzeným, dodá bramborový škrob na větší soudržnosti. Je to “šťastné shledání” škrobu s původní surovinou – bramborou.
  • Také pravé švýcarské rösti se připravují za použití bramborové moučky.

Pudinky a nepravá želé

Široké využití má bramborový moučka při přípravě dezertů. Čistý škrob je vhodný pro ty, kdo nemohou pro obsažené látky používat komerční pudinkové směsi. Při použití platí „zlatý“ pudinkový poměr, a to 40 g suchého škrobu na 500 ml tekutiny. Dochucení podle vlastní volby.

  1. Do mléka vanilka, káva, kávovina, kakao, čokoláda, strouhané ořechy, oříšky, kokos, mandle…
  2. Do vody ovoce, citrusy, aromatické jedlé květy (ty potřebují přídavek citronu).

Na obrázku: želé z růžových plátků, mléčný kakaový pudink, vodový rosol z jahod, kávový mléčný pudink, želé z černého bezu.

Recepty: výtečné domácí pudinky z bramborové moučky

Škrob, pomocník v domácnosti

Škrobení textilu: V současné době se už ložní prádlo moc neškrobí, a tak hospodyňky  mezi pracími prostředky škrob na prádlo nemívají. Ale co když přijde potřeba něco přece jenom naškrobit?

Svařená a ve vodě rozmíchaná bramborová moučka poslouží stejně jako škrob na prádlo. A co by to mohlo být? Háčkovaná dečka, porty a límce z bavlněné krajky, napron z bavlněné krajky, rustikální záclony z bavlněného mušelínu, kanýry na maškarní kostým, okruží a jiné doplňky na kostýmy pro zájmový historický klub (amatérské divadlo, historický šerm…).

Poznámka: musí se žehlit za vlhka, ale naštěstí už nemusíme kropit, parní žehlička to zajistí sama.

Mastné skvrny na oděvu: Mastnou skvrnu na vlněné látce odstraníme, když ji ještě začerstva posypeme škrobovou moučkou a necháme 10 hodin působit. Potom moučku setřeseme a zbylý prášek vykartáčujeme.

Čistění sádrových odlitků: Všemožné sošky a jiné sádrové odlitky nelze čistit vodou.  Na pžedmět naneseme kašičku ze škrobové moučky a vody, necháme zaschnout a slabou vrstvičku škrobu odloupneme.

ČTĚTE:  Ronov nad Sázavou: Zadumaný tajuplný kraj s turistickými atrakcemi v okolí

Čistění oken: Lžička saponátu a lžička bramborového škrobu se rozpustí ve třech litrech vody. Roztok se pak houbou nanese na okenní skla, stěrkou setře a dosucha vyleští.

Pro inspiraci: Recepty s bramborovou moučkou

Roláda z mletého bůčku

  • 1 kg mletého bůčku, 3 lžíce škrobové moučky, 2 dl studeného mléka, sůl, pepř.
    Náplň: 3 vejce, 100 g šunky, 100 g žampionů, 1 cibule, lžíce oleje.  
    Mletý bůček osolíme, okořeníme a rozmícháme se solamylem a mlékem a uložíme na noc do chladničky. Druhý den si připravíme větší mikrotenový sáček, na který rozetřeme odležené maso. Potřeme připravenou náplní a pomocí mikrotenového sáčku stočíme. Přendáme do pekáče a pečeme zvolna za občasného podlévání dočervena.
    Náplň: na oleji osmahneme cibulku, na ní udusíme žampiony, přidáme krájenou šunku  a vmícháme osolená vejce. Necháme ztuhnout.

Jahodová polévka

  • 40 g škrobové moučky dokonale rozmícháme v jednom deci vody a za stálého míchání pomalu přilijeme do šesti deci vařící vody oslazené 120 g cukru.
    Povaříme, do vychladlé polévky zamícháme 200 g prolisovaných jahod, deci červeného vína, citronovou šťávu a 100 g celých jahod.

Citronový koláč (Francie)

  • Korpus: 20 dkg hladké mouky 5 dkg škrobové moučky 12,5 dkg másla nebo Hery 1 žloutek 1 kávová lžička prášku do pečiva 1 sklenka mléka.
    Vše umixujeme, vylijeme na vymazaný a vysypaný plech nebo do dortové formy.
    Krém: 5 lžic škrobu 1/2 litru vody 5 lžic cukru šťáva ze 2 citronů a citron. kůra 3 žloutky 3 dkg másla.  
    Dáme vařit vodu s máslem. Utřeme cukr, žloutky a moučku, asi pět minut. Přidáme  šťávu z citronů a kůru, nalijeme do horké vody – necháme za stálého míchání vařit asi dvě minuty. Na vychladlý koláč nalijeme vychladlý krém. Ušleháme tři bílky a přidáme 5 g cukru, ušlehíme sníh, rozetřeme jej na koláč. Na nejnižším stupni v troubě necháme sníh zrůžovět.

 Bramborová roláda

  • 1/2 kg uvařených brambor, sůl, 70 g krupice, 70 g hrubé mouky, 70 g škrobové moučky, 1 vejce Náplň: 1 lžíce oleje, 1 cibule, 200 – 250 g zbylého tepelně upraveného masa nebo uzeniny, 1 vejce, 2 stroužky česneku, mletý pepř, drcený kmín. 
    Předem uvařené brambory jemně nastrouháme, přidáme krupici, mouku, škrobovou moučku a vejce, osolíme. Z vypracovaného těsta vyválíme plát, který potřeme připravenou náplní. Plát svineme jako roládu, zabalíme do ubrousku, po stranách svážeme nití a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme asi 30 minut. Po rozbalení roládu krájíme nití na plátky a podáváme s dušeným zelím nebo špenátem.
    Příprava náplně: Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli. Vmícháme mleté nebo drobně pokrájené maso či uzeninu, vejce a rozetřený česnek, okořeníme a osolíme.

 

Foto: Použité fotografie (mp)

Sdílet a like it:
Ronov nad Sázavou: Zadumaný tajuplný kraj s turistickými atrakcemi v o... Okolí Ronova nad Sázavou okouzlí každého, kdo má vztah k přírodě, a alespoň trochu romantickou duši. Je to kraj tuláků, kus svého dětství v něm prožil...
http://zkraju.cz/wp-content/uploads/amylon_tit_zkr-800x600.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/amylon_tit_zkr-150x150.jpgMaková panenkaHORÁCKOKRAJOVÉ SPECIALITYamylon přibyslav ronov nad sázavou,bramborová roláda,bramborový škrob,citronový koláč,jahodová polévka,jak využít bramborový škrob,roláda z mletého bůčku,škrob z bramborBramborová moučka, recepty a tipy na využití v  domácnosti. Bramborový škrob, v kuchařské řeči zvaný bramborová moučka, byl měl figurovat na seznamu základních surovin v prakticky zásobené spíži. Bramborová moučka poslouží při úpravě masitých i zeleninových pokrmu, omáček, polévek, moučníků, dezertů. K bramborové moučce sáhneme i jako k ekologickému...To nejlepší z regionů naší země