Jediná Melta je ta z Pardubic. A co všechno lze z Melty doma připravit?
Melta je původní tradiční kávovina české výroby. Jedná se o vyváženou směs pražených kořenů čekanky obecné, cukrové řepy, praženého mletého žita a ječmene. Melta je chráněný název výrobku. Používat název Melta, a nebo i název slovo melta připomínající, může pouze tradiční výrobce Melty, akciová společnost Kávoviny se sídlem v Pardubicích. Melta je nositelem známek Český výrobek, Guarantee natural products a Klasa.
Melta je jen jedna. Ta z Pardubic
Meltu, vyváženou kávovinou směs, z které se připravuje nápoj nezaměnitelné chuti, „sestavili“ ze druhé světové války kávovinoví odborníci ve Franckově továrně na kávové náhražky v Pardubicích. Továrna byla součástí mezinárodního koncernu Franck.
- Melta zůstala ve výrobním programu i po znárodnění.
- A po roce 1991, kdy se pardubický závod oddělil od Vitany Byšice, měly pardubické Kávoviny ve výrobě Melty monopolní postavení.
Koncem devadesátých let se situace změnila. Na trh se dostaly zahraniční konkurenční výrobky, které název Melta ve označení kopírovaly, a nebo se jmenovaly obdobně, což mohlo zákazníka snadno zmást – a také mátlo. Jenže název Melta už měly pardubické Kávoviny (jako pokračovatel původního výrobce) chráněný. Tehdy vedené soudní spory dopadly ve prospěch Pardubických.
Kontaktní údaje výrobce Melty
- Kávoviny akciová společnost
- Jana Palacha 515
Zelené Předměstí
532 32 Pardubice- GPS: 50°1’49.692″N, 15°46’14.414″E
- Web: www.kavoviny.cz
Jak poznat pravou Meltu
- Melta
Hmotnost balení: 500 g
Složení: Směs pražených kořenů čekanky obecné, cukrové řepy, praženého mletého žita a ječmene Návod: do litru vroucí pitné vody přidáme čtyři rovné polévkové lžíce Melty. Krátce se povaří, nechá tři minuty ustát a pak se přecedí. - VitaMelta
Hmotnost balení: 75 g
Složení: ječmen, čekankový kořen, žito
Návod: 1/2 kávové lžičky směsi zalijeme v šálku horkou vodou. - Melta porcovaná
Hmotnost balení: 140 g, 20 nálevových sáčků, 7 g
Složení: Směs kořene čekanky obecné, cukrové řepy, žita a ječmene
Návod: sáček vložte do šálku a zalijte vroucí vodou. Nechte vyluhovat asi pět minut. - Melta Top 200g
Více druhová instantní kávovina, vhodná i pro diabetiky.
Použití Melty v domácnosti
Nápoj z Melty
Základní použití Melty je pro přípravu nápoje. Do litru vařící vody se nasypou asi čtyři polévkové lžíce směsi. Voda se nechá několikrát vzkypět (pozor, pěnou nabývá na objemu, a tak je třeba použít větší než litrový hrnek). Pak se nádoba odstaví, nechá pod pokličkou asi čtyři minuty odstát a přecedí se do konvice.
Melta se pije teplá i studená, se sladidlem i bez slazení.
Melta je výtečný ranní nápoj (je výživná), ale také se hodí odpoledne nebo večer, když už nechceme pít kávu zrnkovou (někdo po ní pak nemůže usnout). V některých lokalitách nebo rodinách je černá melta neodmyslitelným nápoje například k bramborákům nebo k východočeským zelníkům. Melta se samozřejmě také pije jako kterýkoliv nápoj – podle chuti.
Bílá káva z Melty
Tradiční – babičkovská – bílá káva se připravuje smícháním silnějšího odvaru Melty (tři lžíce Melty na půl litru vody) a svařeného mléka. Poměr a síla odvaru je ovšem věcí individuální chuti, a tak je dobré poměr a množství použité směsi „vyladit“ podle svého. Bílá káva je ideální nápoj na snídani, zejména pro děti nebo pro lidi, kterým samotné mléko nedělá dobře. Je lahodné chuti, které se instantní kávo-mléčné prášky nemohou rovnat.
Varianty: Nápoj dokonale plné chuti získáme, když kávovinu nasypeme přímo do vařícího mléka. Pod pokličkou necháme odstát a přecedíme. Také je možno do silnější melty přidat trochu sladké smetany (tento způsob se hodí, když meltu podáváme větší společnosti třeba při odpolední svačině).
Poznámka: Starší generace si pamatují, a nevědomky tak negativně ovlivňují mladou generaci a děti, že se na bílé kávě se svařeným mlékem dělaly škraloupy, a ty děti neměly rády. Na současném mléce z krabice se už škraloup nevytvoří.
Pro ty, kdo mají mléko „od krávy“: mléko svaříme, necháme odstát, až se vytvoří škraloup a pak přecedíme do melty. Podruhé se už nevytvoří.
Další tip: Vysvětlíme, že škraloup je vlastně svařená smetana, a smetana je dobrá. Ovšem moc to nezabírá.
Kávovinový sirup
Kávovinový sirup je domácí nápodobou kávových nebo cikorkových sirupů, které se vyrábějí v zahraničí a u nás poměrně draho prodávají. Využívají se pro profesionální a domácí cukrářskou výrobu. Chuť meltového sirupu je výtečná, cena zanedbatelná. Z obsažených látek lze zdvihnout ukazováček pouze nad cukrem, ale sirup je sirup, bez cukru se neudělá. Na rozdíl od kávových přípravků neobsahuje kofein, je proto vhodný i pro děti.
V 250 ml vody svaříme asi šest plných lžic Melty a necháme alespoň 15 minut louhovat. Přecedíme, výsledkem je asi 200 ml silného odvaru. Ten svaříme s s troškou soli (asi na špičku kávové lžičky) a 200 g cukru do táhlé konzistence. Ještě vřelý sirup přelijeme do sklenice a uzavřeme. Protože má výrobek vysokou koncentraci cukru, nebude se kazit, ale pro jistotu jej skladujeme v chladu. Množství surovin si každý přizpůsobí potřebnému konečnému produktu, pouze je třeba zachovat poměr 1:1 – odvar : cukr.
Použití: Přelivy dezertů a moučníků, dochucování tvarohových a smetanových krémů, míchané nápoje.
Meltový pudink
V mléku svaříme Meltu, přecedíme, odměříme. Podle obvyklého způsobu zavaříme v malém množství studeného mléka rozmíchaný pudinkový prášek (vanilkový) nebo na půl litru 40 g maizeny nebo 40 g bramborové moučky.
Meltová buchta
Dvě lžíce suché Melty lze připadat do piškotového, třeného nebo litého perníkového těsta. Moučník získá novou neotřelou chuť.
Krémy a dortové náplně
- Velmi silným odvarem z Melty lze ochutit tvaroh, jogurt nebo zakysanou smetanu, z kterých po přídavku ztužovače připravujeme náplně pečených i nepečených dortů.
- Nebo lze ze silnějšího mléčného meltového odvaru a pudinku, škrobu nebo mouky uvařit kaši, kterou přidáváme na zlehčení máslových krémů.
Meltový dort – Pardubický dort Makové panenky
Následujte recept na meltový dort, perník z melty i meltový krém do zákusků
Melta do guláše
Poměrně známým je také tip přidat hrnek uvařené neslazené melty k masu dušenému na guláš.
Foto: Snímky obchodního balení Melty jsou ze stránek pardubických Kávovin a.s., ostatní fotky (mp)
https://zkraju.cz/jedina-melta-je-ta-z-pardubic-a-co-vsechno-lze-z-melty-doma-pripravit/https://zkraju.cz/wp-content/uploads/1_jak-se-vari-melta-800x600.jpghttps://zkraju.cz/wp-content/uploads/1_jak-se-vari-melta-150x150.jpgPOLABÍbílá káva z melty,bílé kafe z melty,buchta z melty,čekanka,čekanka recepty,čekankový sirup,cikorka,cikorková káva,co je cikorka,co je melta,co obsahuje melta,dia melta,dort z melty,jak se vaří melta,jak uvařit meltu,kávový sirup z melty recept,krém z melty,melta,melta baletní,melta do guláše,melta příprava,melta recept,melta s mlékem,melta složení,melta soud o název,melta sypká,melta v sáčku,melta značka,meltový sirup recept,Pardubice melta,polská melta,příprava melty,pudink z melty,slovenská melta,z čeho je meltaMelta je původní tradiční kávovina české výroby. Jedná se o vyváženou směs pražených kořenů čekanky obecné, cukrové řepy, praženého mletého žita a ječmene. Melta je chráněný název výrobku. Používat název Melta, a nebo i název slovo melta připomínající, může pouze tradiční výrobce Melty, akciová společnost Kávoviny se sídlem v Pardubicích. Melta...Maková panenkaMaková panenkajezzina@seznam.czAuthorZKRAJŮ.cz
Dobrý den,kávu z melty piji každý den,již několik let.Poslední dobou se její kvalita zhoršila.Dříve se káva krásně zbarvila,což se ted neděje.Při vlití mléka do meltového odvaru se nezabarví.Myslím,že v meltě něco chybí a uvažuji,že přejdu na něco jiného.Průcha
Máte pravdu, měla jsem meltu ráda, ale tu poslední, v jiném balení, stejný výrobce, jsem vyhodila. Zapáchala po spálenině, chuť jinak žádná, ani vůně. Dám ještě jednu šanci a pak se dávám na čaj.
Dobrý den, ano, i já mám tuto nepříjemnou zkušenost. Melta v novém modrém balení po rozevření sáčku nevoní jako dřív, spíše je cítit zatuchle. A nebylo to lepší ani u jiné šarže, kdy jsem se po půl roce osmělila ji ještě zkusit. Škoda.
Dobré ráno,souhlasím s paní Dagmar,melta v novém modrém balení už není ta libá vůně melty v červeném balení.Proč vše,co je dobré a hlavně chutné se takhle zhorší.
Dobrý den,Také nejsem v poslední době spokojena s kvalitou melty,dle chuti se domnívám, že čekanku vůbec neviděla. Prosím o sdělení jakým výrobkem mohu nynější meltu nahradit aby se chuťově co nejvíce podobala původnímu výrobku.Děkuji.
Dobrý den, vlastně na Melte starší generace vyrostla, ale jak vidím stále se učíme, neb zkusit ochutit guláš je pro mne novinkou….zkusíme a uvidíme….apropo jak poznám Pardubickou meltu od náhražky cizáků ? Bohužel některé české výrobky se dělají v Polsku a jinde pod stejnou značkou… 😷
Dobrý den,
koupila jsem si Meltu originál, instantní. Na vinětě v hrníčku ji máte tmavou, jak to má být. Skutečnost je jiná. Jako by v ní bylo sušené, zkažené mléko. Doslova nechutný nápoj, který s meltou nemá nic společného. Cítím se Vámi podvedena. Klamná viněta atd.
Oprava -melga-melta