Ve spojitosti s Olomoucí si v oblasti gastronomie každý automaticky vybaví olomoucké tvarůžky. O této hanácké ikoně už byla několikrát řeč (olomoucké tvarůžky recepty na blogu Makové panenky). Tak proč nedat prostor jiné specialitě, která se k Olomouci také váže? Konkrétně k olomoucké městské části Hodolanům?

Hodolany jsou v širokém povědomí spojeny se jménem herečky Hany Maciuchové, rodačky ze Šternberka. V Hodolanech chodila do dvanáctiletky (jak uvádějí některé prameny), v hodolanském divadle působila.

Po Hodolanech, dříve samostatné obci, se také nazývá zdejší regionální specialita – hodolanská omáčka.

Atribut Olomoucka: Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka (lidově „hodolanka“) není „sos“ v pravém slova smyslu. Třebaže se nazývá omáčkou, jedná se o kompletní samostatný pokrm. Leda tak krajíc chleba se k hodolanské omáčce přikusuje. Hodolanskou omáčku bychom mohli nazvat „jídlem z jednoho hrnce“.

Hodolanskou omáčku lze „technicky“ popsat jako kousky vařených brambor, uzeniny a vařených vajec ve sladkokyselé mléčné (smetanové), moukou zahuštěné omáčce. Pokrm je ochucen klasickou kombinací tak zvaného „divokého koření“.

  • Ze starých pramenů vyplývá, že uzenina nebyla do hodolanské omáčky přidávána vždy. Záleželo na době, a ekonomické situaci domácnosti, kde se „hodolanka“ právě vařila. Dokládá to mimo jiné i fotokopie autentického receptu, který pochází z chudičké domácnosti v Dolanech z doby druhé světové války (místní znají a vědí, kde jsou Dolany). Rodina dolanských chalupníků byla nemajetná. Na klobásu či kabanos vždy nebylo, a tak se hodolanka vařila bez uzeniny. A také byla dobrá.

Co rychle uvařit? Třeba „hodolanku“

Hodolanská omáčka bylo (stále je) takové rychlé jídlo, k jehož přípravě se hospodyně uchylovala z několika důvodů:

  • Bylo to jídlo syté, protože teplé.
  • Příprava nebyla nijak náročná na práci – a stačil jeden hrnec.
  • Nasytilo se víc (až mnoho) strávníků.
  • Základní suroviny se v zařízené domácnosti vždycky našly. Brambory, vajíčko, trocha mouky, mléko (když ne smetana) a nějaký ten kabanos byly na Hané vždycky doma.
Suroviny na hodolanskou omáčku z článku na portále makova-panenka.cz: hodolanská omáčka.

Recept: Buďme, prosím, tolerantní

Každá hospodyně si omáčku upravila podle své ruky. Proto není možno předat přesný recept na hodolanskou omáčku. V každé hanácké domácnosti bude hodolanka trochu jiná (i když v zásadě stejná).

  1. Ta do ní přidá trochu cibule (syrové či osmažené),
  2. jiná sekané kyselé okurky,
  3. třetí paňmáma v omáčce uvaří trochu kořenové zeleniny.
  4. Jinde zas se hodolanka dochucuje čerstvým koprem

V případě tohoto pokrmu neplatí žádná direktiva typu: „V hodolance NESMÍ CHYBĚT,“  „Do hodolanské omáčky v ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEPATŘÍ…“. Recept na hodolanskou omáčku není nikde kodifikován, tak buďme tolerantní k různým rodinným zvyklostem.

Talíř hodolanské omáčky z článku na portále makova-panenka.cz

Jak Česko poznávalo hodolanku

Hodolanská omáčka je na Hané tak běžným jídlem, že ji vaří i v závodních, školních, seniorských či nemocničních jídelnách. Přesto má stále statut jídla „domáckého“.

  1. První veřejnou propagaci asi zajistily „hodolance“ v roce 2010 noviny Deník (tehdy vydavatelství VLP), když hodolanskou omáčku zařadily do svého seriálu Z moravské kuchyně. Povídání o této regionální specialitě (spolu s autentickým receptem Hany Hrubé, rodačky z hanácké obce Krčmaně) vyšlo v různých moravských mutacích Deníku. (Se zněním textu bude asi bez výhrad souhlasit každý, kdo hodolanskou omáčku zná, a kdo ji někdy vařil.)
  2. O další vlnu „celostátní“ propagace se postaral populární šéfkuchař Přemysl Forejt, který hodolanskou omáčku nabízí v menu svých zařízení.

Hodolanská omáčka: Recept

Hodolanská omáčka: Suroviny

  • 4 – 5 syrových velkých brambor
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • asi 50 g na jednu porci oblíbené uzeniny (šunková klobása, točený salám), lžíce sádla
  • 1,5 l mléka
  • 2 dl kysané nebo sladké smetany
  • 3 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
  • sůl, bobkový list, nové koření, mletý pepř, ocet, cukr

Jak uvařit hodolanskou omáčku

Na sádle osmažíme oloupanou nakrájenou uzeninu. V některých domácnostech to je společně s nakrájenou malou cibulí, ale není tomu tak všude.

Přisypeme nakrájené na kostky nakrájené oloupané syrové brambory. Zalijeme vodou (jen tolik, aby byly brambory a uzenina ponořeny). Do vody přidáme sůl, jeden bobkový list a čtyři zrnka nového koření. Vaříme do změknutí brambor.

  • Do vody, v níž se vařily brambory, uzenina a koření, se vyvaří chuť brambor a uzeniny, proto ji nesléváme.

Zatím v jiném kastrolku uvaříme čtyři (nebo víc) vajec natvrdo.

Do hrnce s bramborami nalijeme mléko a smetanu, v níž jsme rozmíchali mouku. Většinou se říká, že hladkou mouku. Zkušenost ale nevylučuje ani mouku polohrubou. Omáčka s ní lépe zhoustne. To je na volbě každé kuchařky. Omáčku asi 15 minut zvolna prováříme.

Odstavíme ze zdroje tepla (abychom zabránili případnému připálení), vyjmeme bobkový list a kuličky nového koření a dochutíme:

  • octem (citronovou šťávou),
  • případně špetkou cukru,
  • solí
  • a mletým pepřem.

Do omáčky vložíme rozsekaná vařená vejce. Kdo je zvyklý přidávat do omáčky kyselou okurku, anebo čerstvý kopr, je k tomu čas.

Hodolanskou omáčku tradičně podáváme s krajícem chleba.

O hodolanské omáčce už jsme četli…

O postavení hodolanky v souvislost s jinými českými omáčkami podobného charakteru je možno přečíst si na portále makova-panenka.cz:
Omáčka jako hlavní chod? Proč ne, když to je hodolanská nebo kyselka se smetanou

Mohlo by vás zajímat: Z moravské kuchyně

http://zkraju.cz/wp-content/uploads/hodolanska_omacka_zkraju__mp27.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/hodolanska_omacka_zkraju__mp27-150x150.jpgMaková panenkaHANÁREGIONÁLNÍ RECEPTYco se jí na moravě,hana maciuchová hodolany,haná recepty,hanácká kuchyně,hanácký recept,hodolanka recept,hodolanská omáčka,jak uvařit hodolanskou omáčku,morava kuchyně,moravský recept,přemek forejt hodolany,přemek forejt olomoucVe spojitosti s Olomoucí si v oblasti gastronomie každý automaticky vybaví olomoucké tvarůžky. O této hanácké ikoně už byla několikrát řeč (olomoucké tvarůžky recepty na blogu Makové panenky). Tak proč nedat prostor jiné specialitě, která se k Olomouci také váže? Konkrétně k olomoucké městské části Hodolanům? Hodolany jsou v širokém povědomí...Gastroturistický portál. To nejlepší z regionů naší země