Loštice: Jediné místo, kde se vyrábí jediný český sýr
Jediný sýr, kterým se můžeme v zahraničí chlubit jako ryze českým, jsou olomoucké tvarůžky. Třebaže nesou přídomek olomoucké, není žádné tajemství, že se vyrábějí v Lošticích. Jaká je historie loštické výroby tvarůžků?…
Rodné hnízdo opočenské zmrzliny
Opočenská zmrzlina, na konci druhé dekády 21. století nejoblíbenější česká "točená" zmrzlina, se vyrábí v Opočně v Královéhradeckém kraji. Závod na zpracování mléka ve městě funguje od třicátých let minulého…
Třeboňský kapr: Ryba s rodokmenem a „evropským pasem“
Certifikát „Chráněné zeměpisné označení“, který vydává Evropská unie, náleží od roku 2007 kaprům chovaným na Třeboňsku. Označení Třeboňský kapr je určeno pro produkty, jejichž kvalita se váže k místu původu…
Když nakládané okurky, tak jedině znojemské
Žádná jiná importovaná a zdomácnělá zemědělská plodina u nás nemá tak přesný “životopis”, jako okurka. Ta má “rodný list” vystavený ve Znojmě-Louce roku 1572. Jak okurka do Znojma přišla Opat…
Dobrodružství Melty aneb Rodokmen Melty sahá až k Napoleonovi
Co je Melta - žitovka nebo cikorka? • A když už o tom padla zmínka: Co je žitovka a co je cikorka? • Proč má Napoleon “prsty” i ve světovém vývoji…
Bramborový škrob od víc než stoletého českého výrobce Amylon
Jemný bramborový škrob Amylon, tradiční český výrobek, je pod stejnou značkou a od stejného výrobce na českém spotřebitelském trhu od roku 1912. Protože se jedná o čistý škrob, zachoval si…
Lomnické suchary
Lomnické suchary se vyrábí jako: Lomnické suchary cukrované, Lomnické suchary oříškové, Lomnické suchary mandlové, Lomnické suchary arašídové, Lomnické suchary Dia. Historie proslulých lomnických sucharů říká za vše. Péct suchary na prodej byla…