Mlékárna v Opočně, tedy závod na zpracování mléka, byla postavena v polovině třicátých let dvacátého století. Musela projít složitými cestami, než se jejím atributem stala sušená směs na výrobu zmrzliny. Zmrzliny z Opočna. Zmrzliny, jejíž sláva v současné době „hvězd se dotýká“.

Na počátku všeho stál Mixar

V době, kdy se nejen Česko, ale celý globalizovaný svět nechává unášet vlnou retro, přichází v Česku na různých platformách často řeč na tak zvaný Mixar. Co to bylo?

  •  „Byl to žlutý prášek v modrém sáčku se žlutým nápisem Mixar. Šlo o prášek na domácí zmrzlinu či vanilkový koktejl. Milovala jsem ho a pojídala na kila,“ vzpomíná například blogerka Nartaya. 
  • „Mixar také pamatuju. I já jsem ho jako dítě milovala. Často si na něj vzpomenu, s chutí bych si ho dala i dnes,“ připomíná v internetové diskusi přispěvatelka Martina.
  • „Zrovna dnes jsem na Mixar vzpomínala, hlavně na tu chuť na buchtičkách. A když jsme si z toho udělaly v hrnku takovou slaďoučkou kašičku, tak jsme se sestrou nevěděly, kdy přestat,“ píše paní Hanka.

Tak si na Mixar pamatují konzumenti surového prášku. Tehdy děti.

Jak na Mixar vzpomínají ti, kteří z polotovaru doma vyráběli, k čemu byl určen?

„Koktail nebo krém na buchtičky se připravil podle návodu bez problémů, a výrobky byly vynikající. Jen se zmrzlinou byl trochu problém. Nebylo to ovšem kvalitou prášku. V 70. letech nebyly v domácnostech zmrzlinové strojky. Ale tuhnoucí směsí bylo třeba míchat. Jinak zmrzla na kámen. Tak i když se během mrazení několikrát promíchala, obsahovala pak zmrzlina vločky ledu,“ vzpomíná tehdejší hospodyňka. „Ale děti si pochutnaly i tak, vždyť na trhu nic podobného nebylo.“

Rodinné tajemství se jen tak nesděluje

Mixar, který vyráběl Průmysl mléčné výroby (PMV) odštěpný závod 07 Opočno, byl sušený mléčný koncentrát, z nějž se po smíchání s vodou dala připravit zmrzlina, mléčný koktail, vanilková omáčka na buchtičky, krémy a všelijaké dezerty.

ČTĚTE:  Opočno, to není jen zámek: Dovolená pod Orlickými horami

Mixar je v současné době nositelem ochranné známky. A protože se jedná o „rodinné stříbro“ opočenské mlékárny, není divu, že informace o historii Mixaru nejsou veřejně přístupné.

Vzpomínky z „místa činu“

Naštěstí tu jsou pamětníci, kteří se žádné „průmyslové špionáže“ nedopouštějí, když vzpomínají na doby, kdy byl Mixar v plenkách.

„Mlékárna (PMV) v Opočně se specializovala na výrobu sušené dětské výživy, zmrzlinových směsí a později i krmných směsí pro telata, seleta a podobně,“ podělil se o vzpomínky na přelom šedesátých a sedmdesátých let minulého století opočenský rodák a patriot. „Všechny děti z Opočna se těšily, až budou dost staré, aby mohly jít o prázdninách na brigádu do mlékárny. Protože se tam mimo jiné vyráběl sušený smetanový krém s příchutí vanilky, tak zvaný Eis-krém. Prodával se ve žlutých, kulatých plechových pixlách, na kterých byl obrázek zmrzlinového poháru.“

70. léta: Narodil se Mixar

Tak pozor, to ještě nebyl Mixar. „Píšu o době, kdy mně bylo 15 let, byl jsem v mlékárně na brigádě a jako ostatní chodil na mísírnu prášek ochutnávat.“ Řeč je stále ještě o Eis-krému. „No a když jsem se vrátil do mlékárny po vojně, v roce 1973, tak to už se vyráběl Mixar-neutrál, do kterého se přidávaly různé příchuti. Vanilka, čokoláda, tehdy oblíbená pistácie, jahoda atd. Mixar obsahoval sušené mléko, cukr a stabilizátor. S příchutěmi, většinou vyráběnými uměle, to už ale nebyl ten Eis-krém, který nám tak chutnal !“

No vida, Mixar se podařilo umístit na časovou osu díky vzpomínkám a vyprávění přímých účastníků.

Technologie zahušťování a sušení mléka

Jak se asi – tehdy v šedesátých letech – sušený vanilkový krém vyráběl, lze odvodit z popisu v publikaci Technologie zahušťování a sušení mléka autora Josefa Vavrouška. Ve Státním nakladatelství technické literatury Praha vyšla v roce 1958. „Určeno zaměstnancům v mlékárenském průmyslu a pro odborné mlékárenské školy a závodní školy práce,“ uvádělo se v anotaci.

ČTĚTE:  Rodné hnízdo opočenské zmrzliny

Tak to byl onen nyní tak „oplakávaný“ Mixar, na který tradice opočenské zmrzliny navazuje a jehož název je zakotven i v současných přípravcích na zmrzlinu z Opočna.

Zdroj: Prameny informací jsou uvedeny v textu. Podnět ke vzpomínce na potravinový přípravek Mixar vzešel ze čtenářské diskuse na webu makova-panenka.cz u povídání o domácím kondenzování mléka. Poděkování panu Ivu Mrázovi a jeho „opočenské spojce“.

Sdílet a like it:
http://zkraju.cz/wp-content/uploads/mixar_pmv_reklama_zkraju-800x600.jpghttp://zkraju.cz/wp-content/uploads/mixar_pmv_reklama_zkraju-150x150.jpgMaková panenkaKRKONOŠEREGIONÁLNÍ RECEPTYbohemilk,bohemilk mixar vanilka,bohemilk opočno,česká zmrzlina z opočna,domácí zmrzlina,domácí zmrzlina recepty,město opočno,mixar,mixar extra,mixar vanilka,mlékárna opočno,opočenská zmrzlina,opočenská zmrzlina složení,opočenská zmrzlina vodová,opočno,směs na zmrzlinu mixar,točená zmrzlina opočno,točená zmrzlina z opočna,výroba domácí zmrzliny,zmrzlina,zmrzlina mixar,zmrzlina opočno,zmrzlina z opočnaMlékárna v Opočně, tedy závod na zpracování mléka, byla postavena v polovině třicátých let dvacátého století. Musela projít složitými cestami, než se jejím atributem stala sušená směs na výrobu zmrzliny. Zmrzliny z Opočna. Zmrzliny, jejíž sláva v současné době 'hvězd se dotýká'. Na počátku všeho stál Mixar V době, kdy se nejen Česko, ale...Gastroturistický portál. To nejlepší z regionů naší země