Originální lomnické suchary dělají jen v Lomnici. Nápodobu můžeme upéct doma
Není u nás mnoho potravin, které by nesly pečeť „chráněné zeměpisné označení“ a známku „tradiční zaručené speciality“. Lomnické suchary mají oba certifikáty. Aby mohly být suchary označené za “lomnické”, musejí být vyrobeny jenom v Lomnici nad Popelkou a okolí. Suchary se v této lokalitě doma pekly běžně. Čas recepty roznesl do daleka. Dostaly se i do starých kuchařských knih. Vyzkoušet je není na škodu. Domácí výroba sucharů probudí touhu poznat originál. A znát lomnické suchary, to tak nějak patří k všeobecnému vzdělání. Alespoň v Česku.
Domácí suchary na způsob lomnických: Recept
Podle rozhodnutí Evropské unie nemůžeme péct pravé lomnické suchary třeba v Kardašově Řečici. Beztak by se nám to asi nepodařilo. Mezi lidmi koluje a v kuchařských knihách všeho stáří se objevuje tolik receptů na lomnické suchary, že jeden ani neví, který je ten správný. Ostatně i na webových stránkách města Lomnice uvádějí, že se v lokalitě pečou suchary podle asi čtyřicítky receptur.
TIP na výlet: Za original lomnickými suchary do Lomnice nad Popelkou
Nebudeme lomnickým kazit obchod a zasahovat do práv. Jednoduché, ale velice chutné suchary zvané lomnické si pro začátek může každý upéct podle receptu z kuchařky Vaříme zdravě chutně a hospodárně Jozy Břízové, vydání z roku 1958. To byla, je a snad i bude taková bible českého domácího vaření.
Lomnické suchárky
- 300 g polohrubé mouky
- 160 g másla
- 15 g droždí
- 50 g loupaných sekaných mandlí (ořechů nebo oříšků)
- Troška mléka
- Moučkový cukr + vanilinový neboo vanilkový lusk
Doporučení:
- 1/4 kávové lžičky soli
- Kůra z asi poloviny citronu
V mouce rozmícháme sůl (doporučený přídavek pro výraznější chuť, autorka nejspíš opomněla), citronovou kůru, droždí vzešlé v asi 50 ml mléka, rozdrobený tuk a posekané mandle nebo jiné ořechy: vlašské, lískové nebo burské oříšky. Ořechy či arašídy je vhodné podrtit v hmoždíři nebo v tloučku. Vzniknou tak kousky ořechů různých frakcí – od rozetřeného prášku po drobné kousky – a to chuti těsta prospěje.
Ze surovin vypracujeme tuhé těsto – ručně nebo pomocí hnětače. Třebaže je použito málo tekutin, těsto se poměrně snadno spojí. Kdyby se to ne a nedařilo, přidáme lžíci dvě mléka, ale víc ne.
Mísu s těstem přikryjeme a necháme tak dvě hodiny v teple kynout. Z vykynutého těsta vyválíme válečky asi pět centimetrů v průměru. Na plechu je necháme ještě přibližně půl hodiny kynout a ve středně teplé troubě upečeme dorůžova.
Pokračujeme druhý den. Večky nakrájíme na plátky (hned po upečení by se daly těžko krájet). V misce smícháme moučkový cukr s vanilinovým (nebo s vyškrabaným vanilkovým luskem).
Řezy pečiva rozložíme na plechu vyloženém pergamenem a v troubě předehřáté na 150 stupňů Celsia je asi deset minut ohříváme. Když jsou horké, obalíme v cukru a znovu rozložíme po plechu. Teplotu snížíme na 100 stupňů Celsia. Do dvířek trouby vložíme nějaký klínek, aby zůstala mírně pootevřena. Pak řezy sušíme tak dlouho, dokud nejsou křehké a na lomu suché.
- Ve starém receptu je rada: Jestliže nechceme, aby ze sucharů opadával cukr a aby měly silnější vrstvu cukru, před obalováním je namočíme v hustém cukerném vařeném roztoku nebo ve velmi řídkém škrobu uvařeném z bramborové moučky. Necháme na vzduchu uschnout a teprve pak dáme sušit do trouby. Je k tomu ale asi třeba ještě nějaké „finta“ – protože bez ní namočené suchárky jen zmáčí moučkový cukr a po usušení jsou pokryty spíš cukrovou glazurou, než vrstvou.
Lomnické kroužky – preclíčky – věnečky
Ze stejného těsta jako lomnické suchárky se dělají také lomnické kroužky.
- Těsto rozkrájíme na stejně velké kousky, každý vyválíme do tenkého válečku a stočíme do preclíku.
- Nebo na nějaké nepřilnavé podložce (aby nebylo třeba podsypávat moukou) vyválíme placku a dvěma formičkami vykrajujeme kolečka s prázdným středem.
Upečeme dorůžova a horké obalíme v práškovém cukru smíchaném s vanilinovým. Dosušit do trouby se kroužky už nedávají.
- O namáčení ve škrobu platí totéž co u suchárků – asi existuje nějaký grif… Třeba někdo zkušený poradí, jak je to s tím škrobem? Prosté obalování v cukru je ovšem jistota.
Jako bychom je našli
Lomnické pečivo není určeno k tomu, aby se dalo na talíř a po upečení hned snědlo. Uloženo v plechových krabicích vydrží opravdu dlouho – několik měsíců. Je to ideální pečivo do „železné“ zásoby. Podáváme je v malém množství, a vždy s teplým nápojem, v němž se dají namáčet.
- Namáčet suchárek v šálku s nápojem není nic proti bontonu – je to dokonce nutnost.
Text a foto: Maková panenka.
https://zkraju.cz/originalni-lomnicke-suchary-delaji-jen-v-lomnici-napodobu-muzeme-upect-doma/https://zkraju.cz/wp-content/uploads/lomnicky_suchar_kakao_zkraju-800x600.jpghttps://zkraju.cz/wp-content/uploads/lomnicky_suchar_kakao_zkraju-150x150.jpgKRKONOŠEarašídové lomnické suchary,domácí lomnické suchary,jak na lomnické suchary,jak se pečou lomnické suchary,jak udělat lomnické suchary,jak upéct lomnické suchary,lomnické suchary obalové,lomnické suchary recept,lomnické suchary v cukru,originál lomnické suchary,oříškové lomnické suchary,pravé lomnické suchary,tradiční lomnické sucharyNení u nás mnoho potravin, které by nesly pečeť 'chráněné zeměpisné označení' a známku 'tradiční zaručené speciality'. Lomnické suchary mají oba certifikáty. Aby mohly být suchary označené za “lomnické”, musejí být vyrobeny jenom v Lomnici nad Popelkou a okolí. Suchary se v této lokalitě doma pekly běžně. Čas recepty roznesl...Maková panenkaMaková panenkajezzina@seznam.czAuthorZKRAJŮ.cz
Dobrý den kde je možnost zakoupení klasických Lomnických sucharů, které když jsem m 50letech bydlel pod Babylónem
rád bych je ještě ve staří ochutnal. děkuji za zprávu
Jiří Pollreich